Gosoklah Jari Anda Selama 5 Minit, Lihatlah Kesannya Sangat Luar Biasa. Kongsi Supaya Ramai Lagi Dapat ManfaatnyaDalam menyihatkan tubuh badan, tentunya banyak cara yang boleh anda lakukan bukan…?. Berbagai jenis penyakit boleh saja dialami oleh kebanyakan orang. Apalagi di zaman masa kini, banyak ragam penyakit yang ada semakin kompleks jenisnya, dari pening kepala, lelah, stres, cemas, maupun berbagai macam gangguan kesihatan lainnya.

Namun terkadang masih ada banyak orang yang merasa kebingungan untuk mengatasi berbagai macam gangguan kesihatan tersebut, cara yang mana sesuai agar boleh segera sembuh dengan cepat dan efektif.

Sebenarnya, hanya dengan cukup rutin menekan bahagian jari-jari pada tangan, ternyata sudah boleh anda gunakan sebagai picit refleksi agar keadaan kesihatan tubuh boleh normal seperti sediakala. Hal demikian merupakan cara semulajadi yang dapat menangani berbagai macam gangguan yang mengganggu kesihatan tubuh secara mudah dan efektif.

Gosoklah Jari Anda Selama 5 Minit, Lihatlah Kesannya Sangat Luar Biasa. Kongsi Supaya Ramai Lagi Dapat Manfaatnya..

Bahkan picit refleksi pada jari-jari tangan ini, hanya memerlukan waktu 5 minit per hari secara rutin. Dengan begitu, pelbagai gangguan pada kesihatan tubuh boleh dihadapi secara cepat dan efektif. Seperti dikongsi di website littlethings.com, inilah 6 cara memicit pada jari-jari tangan, yang mampu menyihatkan tubuh anda kembali dengan cepat dan mudah.

1. Memicit Jari Telunjuk Tangan
Berdasarkan hasil penelitian yang ada di University of Minnesota, menunjukkan bahwa jari telunjuk merupakan organ yang berhubungan dengan kesihatan ginjal.

Bahkan bilamana anda merasa ngilu otot, maka picitlah pada bahagian jari ini. Oleh kerana itu, memicit jari telunjuk ini, memang boleh digunakan untuk mengurangkan ngilu otot, rasa takut, dan ginjal. Seeloknya anda boleh memicit pada bahagian jari telunjuk ini sekurang-kurangnya 5 minit per hari secara rutin, hingga rasa sakit akibat ngilu pada otot mula berkurangan.

2. Memicit Ibu Jari Tangan
Pada ibu jari tangan ini, memang merupakan organ yang diyakini terhubung dengan organ limpa serta perut. Bahkan ibu jari juga berpengaruh pada tahap kecemasan dan stres yang ada pada diri seseorang.

Sehingga bila anda merasa bad mood atau letih, maka anda boleh memicit bahagian ibu jari selama lima minit hingga rasa lelah, bad mood, dan stres yang anda alami boleh berkurang dengan baik. Dengan begitu, keadaan selesa pada tubuh boleh pulih kembali.

3. Memicit Jari Manis Tangan
Fungsi memicit bahagian jari manis di tangan, boleh juga digunakan untuk mengatasi rasa resah, risau, dan permasalahan pada sistem pencernaan. Hal demikian kerana dengan memicit bahagian jari manis di tangan, diyakini boleh mengembalikan suasana tenang pada hati yang sedang resah, gelisah, maupun risau.

Bahkan hal demikian juga boleh membantu proses pencernaan anda untuk boleh bekerja lebih baik. Selain itu, memicit bahagian jari manis ini, juga boleh digunakan untuk menyihatkan pernafasan anda.

4. Memicit Jari Tengah Tangan
Bilamana dirasa keadaan diri menjadi letih, sering marah , maka anda boleh memicit bahagian jari tengah sebagai pusat refleksi untuk mengatasinya. Hal ini kerana memicit bahagian jari tengah di tangan, akan boleh mengurangkan tingkat emosi negatif. Sehingga rasa marah, sakit hati boleh dikawal dengan mudah. Selain itu, memicit bahagian jari tengah ini, juga menyihatkan organ hati dalam tubuh.

5. Memicat Bahagian Tapak Tangan
Di mana memberi sedikit picitan pada bahagian telapak tangan, maka akan berfungsi untuk membantu tubuh dalam meredakan cirit birit, rasa mual, dan sembelit. Malahan boleh juga anda gunakan sebagai alternatif lain,yang mana jika tubuh sedang mengalami permasalahan kesihatan tersebut.

6. Memicit Jari Kelingking Tangan
Kesan kepada memicit jari bahagian kelingking, yakni untuk mengatasi rasa gementar dan gugup. Yang mana memicit jari kelingking ini, akan memberikan rasa nyaman dan terhindar dari kegelisahan, serta gementar yang anda alami. Dengan begitu, memberi picitan reflek pada bahagian jari kelingking ini, juga membantu diri untuk meningkatkan rasa percaya diri.

Dan perlu anda ingat, bahawa di saat anda sedang memberi picitan pada bahagian-bahagian yang telah disebutkan di atas, setidaknya lakukanlah dengan pernafasan yang teratur iaitu tetap dalam keadaan rehat. Dengan begitu, ianya boleh mendatangkan hasil yang maksima dalam menyihatkan keadaan kesihatan tubuh badan, baik dari segi mental maupun permasalahan tubuh lainnya.

0 Response to "Gosoklah Jari Anda Selama 5 Minit, Lihatlah Kesannya Sangat Luar Biasa. Kongsi Supaya Ramai Lagi Dapat Manfaatnya"

Post a Comment