4 Kisah Nyata Tentang Keajaiban Besar yang Terjadi Lantaran Solat Dhuha

BISMILLAH

Sebagai seorang muslim, memang begitu banyak jenis solat sunat yang boleh kita laksanakan sebagai pelengkap solat fardu. Sebut sahaja tahajjud, hajat, tarawih dan sebagainya.

Diantara banyaknya ibadah sunnah tersebut, ada satu amalan yang sangat dianjurkan rasul pada hambanya yang ingin dilancarkan rezekinya. Amalan tersebut adalah solat dhuha.

Solat dilaksanakan di pagi hari ketika matahari telah terbit setinggi tombak hingga menjelang zuhur. Dan ternyata, amalan tersebut mempunyai khasiat yang tidak main-main.

Sesiapa yang boleh merutinkan dhuha, maka rezeki melimpah adalah balasannya. Masih tak percaya? Berikut ini adalah beberapa kisah orang-orang yang merasakan hikmah merutinkan dhuha.

Tukang Becak Naik Haji
Ini berbeza dengan sinetron ‘Tukang Bubur Naik Haji’ kerana kisah tentang Pak Trimo diangkat daripada kisah sebenar. Pak Trimo sehari-hari hanya berprofesi sebagai tukang becak dan pengumpul sampah.

Dalam sebulan, rata-rata pendapatan yang ia dapatkan hanya kira-kira 800 ribu. Meski demikian, ia mempunyai mimpi untuk pergi haji bersama isteri. Ia tak pernah putus asa, selalu merutinkan dhuha dan banyak berdoa.

Dari sana pula rezeki tak terduga mengalir dari segala arah yang tak disangka-sangka, mulai panggilan dari orang yang minta pijit dan lain-lain.

Setiap pendapatan yang ia terima, Trimo selalu memberikannya pada sang isteri. Hingga suatu hari, sang isteri berkata jika mereka mempunyai tabungan yang cukup untuk naik haji.

Trimo terkejut, kerana memandangkan kerjayanya hanya menghasilkan sedikit upah. Isterinya berkata jika itu hanya wang yang disisihkan dari sisa membeli-belah.

Trimo terharu, begitu yakin jika Allah memang tak pernah memandang pekerjaan, dengan dhuha rezeki naik haji telah dimudahkan.

Kisah Pengusaha Fenomenal yang Ternyata Juga Merutinkan Dhuha
Mungkin sebahagian dari kamu nggak asing dengan “Ayam Bakar Mas Mono”, perniagaan kuliner yang sudah mempunyai banyak cawangan itu dimiliki oleh lelaki bernama Mono. Selain perniagaan, ia juga sering dijemput sebagai penceramah di seminar entrepreneurship .

Di balik kejayaan beliau sebagai pengusaha, pemilik nama penuh Agus Pramono ini juga telah lama merutinkan dhuha.

Dan hebatnya lagi, mas Mono mempunyai prinsip jika perniagaannya bukan cari untung, tapi cari berkah. Berbekal ketakwaan dan rutin mereka solat dhuha, perniagaan lelaki 42 tahun ini selalu berkembang pesat dari hari ke hari.

Di sebalik Kekayaan Sandiaga Uno, Ada Shalat Dhuha yang Nggak Pernah Ditinggalkan
Siapa yang tidak kenal Sandiaga Uno? Lelaki kelahiran 28 Jun 1969 ini nggak cuma dikenali sebagai wakil gubernur DKI Jakarta, namun kekayaan dan tampangnya yang sangat handsome . Sosok Kata Laluan memang cukup fenomenal di dunia perniagaan.

Di usianya yang terbilang cukup muda, ia sudah dinobatkan sebagai orang kaya nombor 29 di Indonesia. Laluan ketika ditanya soal rahsia kejayaannya, ia dengan mudah menceritakan bahawa sudah 8 tahun ia merutinkan dhuha.

Meski sunnah, namun sudah dianggap wajib, kerana hikmahnya yang sangat luar biasa. Selama ini, laluan mengaku tak pernah mencari rezeki, semua seolah dihantar sendiri.

Solat Dhuha, Jalan Terkabulnya Semua Impian
Kisah ini datang dari Riselda Jandi Gunawan dua tahun lalu. Pada masa itu, gadis 20 tahun ini masih duduk di bangku SMA. Semula, Riselda mengaku jika kurang percaya jika dhuha memberikan kesan yang sangat luar biasa.

Namun, salah seorang temannya menyarankan agar Riselda tetap rutin berjalan. Hingga akhirnya, tiap hari gadis remaja tersebut menyempatkan diri berdhuha di surau sekolahnya.

Usai solat, Riselda mendedahkan impiannya mendapat kedudukan pertama di semua angkatan di sekolahnya. Dan ternyata, tak lama kemudian impiannya tercapai.

Padahal sebelumnya remaja ini hanya meraih peringkat 1 di kelasnya, namun selepas rutin dhuha, ia berjaya menjadi juara 1 selari. Padahal, menurutnya usaha belajar yang ia lakukan sangat wajar, dan sama daripada sebelum-sebelum ini.

Itulah empat kisah orang-orang yang udah ngebuktiin khasiat solat dhuha. Bukan cuma rezeki yang datang bercucuran tanpa henti, keajaiban dan impian juga dengan mudah tercapai. Memang, dengan izin Allah, apa sih yang nggak?

Sumber:  boombastis.com

0 Response to "4 Kisah Nyata Tentang Keajaiban Besar yang Terjadi Lantaran Solat Dhuha "

Post a Comment